Θεραπείες μασάζ στο Massage Therapy

Συμβουλές για το βρεφικό μασάζ


Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην ανάπτυξη του βρέφους μαζί με την κίνηση, είναι η σωματική επαφή, το άγγιγμα. Ανάπτυξη σωματική αλλά και συναισθηματική, ανάπτυξη της προσωπικότητας και χτίσιμο της εμπιστοσύνης. Και μια από τις πρωτογενείς μορφές του είναι το άγγιγμα της μητέρας στο μωρό μέσω του βρεφικού μασάζ.

Είναι αλήθεια ότι το τρυφερό άγγιγμα της μητέρας στο μωρό της, όσο απλό κι αν φαίνεται χτίζει ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς και κάνει το βρέφος να νοιώθει αποδεκτό και αγαπητό, κάτι που στη συνέχεια της ζωής του παιδιού, θα συμβάλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής του.

Πέρα όμως από το όφελος στην ψυχοσωματική ανάπτυξη του, το μασάζ σε μωράκι ωφελεί σε διάφορους άλλους τομείς το βρέφος αλλά και τη μητέρα. Ο όρος «βρεφικό μασάζ» βέβαια, αναφέρεται κυρίως σε ηλικίες 3 έως 8 μηνών, αν και το μασάζ μπορεί να καταστεί ωφέλιμο και απολαυστικό σε μικρά παιδιά μέχρι την ηλικία των τριών χρόνων. Θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή, ότι το μασάζ για ένα μωρό δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ανάγκη και μάλιστα ζωτικής σημασίας.

Επιγραμματικά λοιπόν, το μασάζ στα μωρά βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, απελευθερώνει τις κρυμμένες εντάσεις μυϊκές εντάσεις, ενδυναμώνει τους μύες, κάνει ελαστικότερες τις αρθρώσεις, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση των κολικών, βοηθά στον ύπνο καταστέλλοντας ορμόνες που αυξάνουν το άγχος, βοηθά στην υπνηλία, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους και τέλος είναι μια ασπίδα για τη μητέρα ενάντια στην επιλόχεια κατάθλιψη.

Ποιος όμως είναι ο σωστός τρόπος για να γίνει το μασάζ σε ένα μωρό; Παρακάτω δίνονται μερικές πρακτικές συμβουλές:

- Σημαντικό θέμα πριν την έναρξη του μασάζ είναι η θερμοκρασία του δωματίου που βρίσκεται το μωρό. Αφού το παιδάκι θα είναι γυμνό, είναι καίριας σημασίας, να μην κρυώνει αλλά και να μη ζεσταίνεται, ώστε να μπορέσει να χαλαρώσει και να απολαύσει το μασάζ.

- Βγάλτε τα ρούχα του βρέφους και τοποθετήστε το σε μια μαλακή επιφάνεια όπως ένα κρεβάτι ή η αλλαξιέρα του, αφού προηγουμένως απλώσετε ένα σεντόνι.

- Πριν ξεκινήσετε ρίξτε στο χέρι σας μερικές σταγόνες λάδι και ζεστάνετέ το τρίβοντας με τα δάχτυλά σας. Για να είστε σίγουροι ότι το μωρό δεν είναι αλλεργικό στο συγκεκριμένο λάδι, κάνετε μια δοκιμή απλώνοντας λίγο στο ποδαράκι ή το χεράκι του.

- Ξεκινήστε το μασάζ με απαλές και ήρεμες κινήσεις. Αν το βρεφάκι δείξει δυσφορία, μην επιμείνετε. Αφήστε το για την ώρα. Μάλλον δεν έχει διάθεση για μασάζ. Κάποια άλλη στιγμή θα το δεχτεί και θα το απολαύσετε κι εσείς μαζί του.

- Ξεκινήστε από τις πατούσες του μωρού, συνεχίζοντας στη φτέρνα και τα δάχτυλα. Κατόπιν πιάστε από τον αστράγαλο και προς τα πάνω μέχρι τους μηρούς και τους γλουτούς. Έχετε τη δυνατότητα να τρίψετε και τα δύο πόδια ταυτόχρονα ή ένα-ένα.

- Πηγαίνετε στο κορμάκι του μωρού ξεκινώντας από τους ώμους και κάνοντας κυκλικές κινήσεις προς το στήθος του.

- Στη συνέχεια πιάστε τα χέρια του από τους ώμους μέχρι τον καρπό.

- Αυτό που χρειάζεται η περιοχή της κοιλιάς είναι απαλές κυκλικές κινήσεις με δεξιόστροφη φορά. Αυτό θα το βοηθήσει ακόμα κι αν η κοιλίτσα του είναι σκληρή ή φουσκωμένη.

- Στο πρόσωπο χρησιμοποιήστε τους αντίχειρές. Από τη μέση του προσώπου μεταβείτε προς τα κάτω περιμετρικά και μετά πηγαίνετε στα μάγουλα.

- Η ώρα του μπάνιου είναι ιδανική για μασάζ του βρέφους στο κεφαλάκι του.

- Τέλος, αν το παιδί συνεχίζει να απολαμβάνει τη φροντίδα σας, γυρίστε το μπρούμητα και κάντε του μασάζ στην πλάτη.

- Και κάτι τελευταίο... Αποφύγετε το μασάζ σε μωράκι όταν βρίσκεστε σε ένταση. Η ένταση αυτή θα περάσει στο μωρό με αποτέλεσμα να μην το βοηθήσει.

Είναι σίγουρο ότι ακολουθώντας τέτοιες οδηγίες θα δείτε ότι το μωρό σας απολαμβάνει τις στιγμές και το ίδιο θα συμβαίνει και με σας.
Τα οφέλη του μασάζ για μωρά