Θεραπείες μασάζ στο Massage Therapy

Το ολιστικό Αγιουρβεδικό μασάζ συνδυάζει τη ζωή με τη γνώση


Η Αγιουρβέδα είναι ένα αρχαιότατο πνευματικό μονοπάτι της Ινδίας για ένωση με το θείο, μέσα απ’ την πλήρη και ολοκληρωτική εναρμόνιση σώματος, ψυχής και πνεύματος. Η εναρμόνιση αυτή προϋποθέτει υγεία σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε Ayurveda σημαίνει Ζωή (Ayus) και Γνώση (Veda). Το αγιουρβεδικό μασάζ είναι ένα κομμάτι αυτού του ολιστικού συστήματος υγείας. Εφαρμόζεται στα ενεργειακά κέντρα του ανθρώπινου σώματος, που κατά την Αγιουρβέδα είναι 107 και ονομάζονται marmas. Σπανίως χρησιμοποιούνται οι λανθασμένοι όροι Αγιουβέρδα και Αγιουβερδικό μασάζ που δεν παρά μια παράφραση που οφείλεται στη λεκτική ευκολία.

Στο ινστιτούτο μας η εμπειρία ενός αγιουρβεδικού μασάζ (Ayurveda massage) είναι μια πραγματική ιεροτελεστία. Ο χώρος των συνεδριών είναι φωτισμένος με τον απαλό φωτισμό κεριών και κάθε συνεδρία ξεκινάει με συντονισμό - μέσω ειδικών αναπνευστικών ασκήσεων - του ανθρώπου που δέχεται και του ανθρώπου που προσφέρει το μασάζ. Ο θεραπευτής έχει από πριν θέσει ένα ερωτηματολόγιο στον θεραπευόμενο, βάσει του οποίου τον κατατάσσει σε έναν απ’ τους τρεις ιδιοσυγκρασιακούς τύπους (Doshas) της Αγιουρβέδα, δηλαδή Vata, Pitta και Kapha. Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε θεραπευόμενος δέχεται διαφορετικού τύπου μασάζ με θεραπευτικά βότανα και λάδια ψυχρής έκθλιψης. Οι κινήσεις του μασάζ ξεκινούν απ’ τα πόδια και συνεχίζουν προς τα πάνω, με στόχο να διεγερθεί το φλεβικό σύστημα. Οι κινήσεις είναι απαλές και σταδιακά γίνονται πιο έντονες και δυνατές, ανάλογα κάθε φορά με την περίπτωση.

Τα αποτελέσματα από το Ayurveda massage (κοινώς: αγιουρβεδικό μασάζ) είναι εντυπωσιακά στην ενεργοποίηση της λέμφου, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την τόνωση του μεταβολισμού και την γενικότερη αναζωογόνηση του οργανισμού. Επίσης απαλλάσσει τον άνθρωπο απ’ τα συμπτώματα του στρες και τις βαθιές μυϊκές εντάσεις και πόνους της πλάτης και του αυχένα. Βοηθάει επίσης αποτελεσματικά στην γρήγορη καύση λίπους, αν συνδυαστεί με κατάλληλη διατροφή. Τα αποτελέσματα μερικών συνεδριών αγιουρβεδικού μασάζ είναι εμφανή και στο δέρμα, που δείχνει αισθητά νεώτερο, καθαρό και αναγεννημένο.

Όμως η αναζωογόνηση επέρχεται και στο ψυχικό επίπεδο, με μια βαθιά αίσθηση ευεξίας, συναισθηματικής γαλήνης και νοητικής διαύγειας. Για τον παραπάνω λόγο το Αγιουρβεδικό μασάζ ανήκει στον ιδιαίτερο χώρο των εναλλακτικών θεραπειών που σχετίζονται με τη Yoga και την ινδική τέχνη της φυσικής θεραπείας. Έτσι, το συγκεκριμένο μπορούν να το προσφέρουν μονάχα μυημένοι θεραπευτές στις τεχνικές του αγιουρβεδικού μασάζ με γνώσεις των ενεργειακών σημείων μάρμας!


Η ινδική τέχνη θεραπείας από το Αγιουρβεδικό μασάζ
*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο σωστός όρος είναι Αγιουρβεδικό μασάζ (καθώς προέρχεται από το Ayurvedic Massage) και όχι ο λανθασμένος τύπος Αγιουβερδικο μασαζ που αρκετοί επιμένουν έτσι να το αποκαλούν.