Θεραπείες μασάζ στο Massage Therapy

Shiatsu massage - Μασάζ πίεσης με τα δάχτυλα


Το Shiatsu είναι θεραπευτική τεχνική χειρομάλαξης που προέρχεται απ’ την ιαπωνική χειροπρακτική μέθοδο ΑΝΜΑ, η οποία έχει τις ρίζες της στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Το shiatsu είναι ιαπωνική λέξη και προέρχεται από τις συνδετικές λέξεις shi, που σημαίνει δάχτυλο, και atsu, που σημαίνει πίεση. Έτσι, το Σιάτσου είναι το κατεξοχήν μασάζ πίεσης με τα δάχτυλα.

Σημειολογικά αξίζει να αναφερθεί ότι η θεωρία του Shiatsu βασίζεται στο κινέζικο σύστημα "Πέντε φάσεις" (θεωρία των πέντε στοιχείων) όπου αντίστοιχα τα 5 δάχτυλα γίνονται ο δίαυλος του θεραπευτή με τον θεραπευόμενο μέσω της αίσθησης των παλμών με σκοπό τη διάγνωση εσωτερικών δυσλειτουργιών.

Το shiatsu είναι στην ουσία ένα είδος βελονισμού χωρίς βελόνες, όπου με τις παλάμες, τα δάχτυλα (κυρίως τους αντίχειρες), τους αγκώνες ή και τα γόνατα γίνονται μαλάξεις και ασκούνται πιέσεις στα ενεργειακά κανάλια ή αλλιώς στους μεσημβρινούς του σώματος, δηλαδή την εσωτερική ενέργεια του σώματος. Ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε συνεδρίας πιέζονται σημεία αντίστοιχα με του βελονισμού.

Οι μαλάξεις και οι πιέσεις αυτές βοηθούν στην ενεργειακή εξισορρόπηση του σώματος, ξεμπλοκάροντας την ενέργεια που έχει συσσωρευτεί κι έχει μείνει στάσιμη σε κάποια σημεία, ενώ σε άλλα δεν κινείται. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να αποκαταστήσει την υγεία και να αποτρέψει μια πιθανή ασθένεια.

Ο άνθρωπος, ως αναπόσπαστο μέρος του περιβάλλοντος πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές, ώστε να υπάρχει η ισορροπία. Αν αυτή η προσαρμογή δεν γίνει, τότε προκαλείται δυσαρμονία και εκδηλώνεται ως ασθένεια. Έτσι η θεωρία του σιάτσου δεν συνδέεται μόνο με μια περιοχή του σώματος, αλλά με όλο το σώμα, συνδέεται με τον γενικότερο τρόπο ζωής του ατόμου, την ισορροπία της ενέργεια του και τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Το shiatsu είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε οσφυαλγίες – ισχιαλγίες, αυχενικό σύνδρομο, πόνους μέσης, τενοντίτιδα, επικονδυλίτιδα, κολίτιδες, προβλήματα πέψης, αϋπνία, κόπωση, ιλίγγους, πονοκεφάλους και ημικρανίες, διαταραχές εμμήνου ρύσεως κ.ά. Φυσικά βελτιώνει τη διάθεση και φέρνει ευεξία.

Οι συνεδρίες γίνονται στο πάτωμα πάνω σε ειδικό στρώμα (futon) χωρίς χρήση ελαίων και σπανιότερα πάνω σε χαλί. Οι χειρομαλάξεις και οι πιέσεις του shiatsu πολλές φορές εφαρμόζονται πάνω απ’ τα ρούχα.

Απ’ την πρώτη κιόλας συνεδρία θα νιώσετε ευεξία, αναζωογόνηση και εσωτερική ισορροπία.


Σιάτσου τεχνικές - Το παραδοσιακό Ιαπωνικό μασάζ