Θεραπείες μασάζ στο Massage Therapy

Θεραπεία με έλαια βοτάνων


Ο κλάδος της αρωματοθεραπείας ανήκει στις εναλλακτικές θεραπείες και σαν στόχο έχει τη θεραπεία με αιθέρια έλαια, αποσταγμένα δηλαδή έλαια φυτών (κυρίως βοτάνων), γνωστών για τις ιαματικές τους ιδιότητες. Η απόσταξη αυτών των ελαίων γίνεται από διάφορα μέρη των φυτών, όπως το μίσχο, το φλοιό, τα φύλλα και φυσικά τα λουλούδια.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εφαρμογής της αρωματοθεραπείας  που εντάσσονται σε τρεις βασικές μεθόδους:

  • Η γερμανική μέθοδος εφαρμόζει αιθέρια έλαια μέσω της όσφρησης. Είτε γίνεται θεραπεία με εισπνοές, είτε διάχυση αιθέριων ελαίων στο χώρο με ειδικούς καυστήρες.
  • Η γαλλική μέθοδος, όπου τα αιθέρια έλαια από βότανα λαμβάνονται όπως τα φάρμακα, από το στόμα με γαργάρες ή με κολπικές πλύσεις. Βοηθούν σε γυναικολογικά προβλήματα, σε ουρολογικά, σε ασθένειες και πόνους του λαιμού, αλλά και σε στοματικές μολύνσεις.
  • Η αγγλική μέθοδος εφαρμόζει τα αιθέρια έλαια μέσω μαλάξεων και λουτρών.

Στο ινστιτούτο μας μπορείτε να απολαύσετε απόλυτα χαλαρωτικές συνεδρίες αρωματοθεραπείας από έμπειρους αρωματοθεραπευτές και αρωματοθεραπεύτριες, που θα σας προσφέρουν ολόσωμο μασάζ με αιθέρια έλαια. Με τη μάλαξη τα αιθέρια έλαια μεταφέρονται μέσω του κυκλοφορικού πολύ γρήγορα σε ολόκληρο το σώμα, επηρεάζοντας καταλυτικά το σώμα, την ψυχική και την πνευματική κατάσταση του θεραπευόμενου. Τα αιθέρια έλαια από βότανα δεν αξιοποιούνται μόνο για την απορρόφηση τους από το δέρμα αλλά και με την εισπνοή. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώνεται για το έλαιο που χρησιμοποιείται για τυχόν ευαισθησίες ή αλλεργίες.

Μέσω της θεραπείας με αιθέρια έλαια αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, βρογχίτιδες, φαρυγγίτιδες, πονόλαιμοι, συνάχι, ωτίτιδες, ασθένειες του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος, αλλά και πλείστα δερματικά προβλήματα. Εκπληκτική και καταλυτική είναι η δράση της αρωματοθεραπείας σε καταστάσεις άγχους, έντασης, έντονα φορτισμένων συγκινησιακά καταστάσεων, αλλά και σε πιο βαριές περιπτώσεις κατάθλιψης ή μελαγχολίας, όπου συνδυασμένη και με άλλες ολιστικές εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας, συμβάλλει αποφασιστικά στη θεραπεία του ασθενούς, χωρίς να χρειαστεί η χρήση φαρμάκων.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα αιθέρια έλαια πρέπει πάντα να είναι διαλυμένα μέσα σε κάποιο άλλο λάδι (π.χ. παραφινέλαιο), επειδή τα αιθέρια έλαια από βότανα ή άλλα φυτά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι τοξικά. Γι’ αυτό διευκρινίζεται πως οι δόσεις που χρησιμοποιούνται είναι ασφαλείς.

Τα αρωματισμένα έλαια έχουν ευεργετική δράση στην ψυχολογία του ασθενή. Κάποια έλαια, όπως το ελαιόλαδο, έχει ευεργετικές ιδιότητες στη θρέψη του δέρματος, ενώ άλλα έχουν πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες. Ενδεικτικά μερικά αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται είναι το αμυγδαλέλαιο, έλαιο καρύδας, αιθέριο έλαιο λεβάντας, αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο και άλλα.

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να προσέξουμε την εφαρμογή της αρωματοθεραπείας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως κατά την εγκυμοσύνη, σε παιδιά, σε άτομα με αλλεργίες, σε καρκινοπαθή άτομα κλπ.

Θεραπευτικό μασάζ με αιθέρια έλαια από βότανα