Θεραπείες μασάζ στο Massage Therapy

Υπηρεσίες σπα σε πολυτελή θέρετρα αναψυχής


Τα σπα είναι συνήθως τοποθεσίες που είναι πλούσιες σε πηγές μεταλλικού νερού ή θαλασσινού και τα νερά αυτά έχουν ιαματικές ιδιότητες. Τα ιαματικά λουτρά βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού που οφείλονται στα μεταλλικά στοιχεία του. Τα θέρετρα σπα συνήθως προσφέρουν και άλλες θεραπείες σε συνδυασμό με τα ιαματικά λουτρά (υδροθεραπεία).

Τα θέρετρα σπα ως ιαματικά λουτρά είναι δημοφιλή από τον 16ο αιώνα ακόμη στην Αγγλία, όταν ξεκίνησαν ως μια ρωμαϊκή ιδέα για θεραπευτικά μπάνια με πόσιμα ιαματικά νερά. Η λέξη σπα (spa) προέρχεται από το όνομα της βέλγικης πόλης Spa, το όνομα της οποίας προέρχεται από τη λατινική ονομασία Aquae Spadanae. Σε όλο τον κόσμο πιστεύεται ότι η κολύμβηση σε μια συγκεκριμένη πηγή νερού ή και τρεχούμενου νερού μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη σωματική και πνευματική κάθαρση.

Οι ελληνικές θεραπευτικές αγωγές για κολύμβηση αποτέλεσαν βάση για τη σύγχρονη μορφή του σπα. Φυσικές πηγές νερού διαμορφώθηκαν και διακοσμήθηκαν στα μέτρα τους και αργότερα, δημόσια λουτρά και ντους ιδρύθηκαν μέσα στα συγκροτήματα άθλησης. Η πιο εξελιγμένη μορφή των σπα, με σκοπό την χαλάρωση και τη θεραπεία, καθιερώθηκε από τον τούρκικο πολιτισμό, τα χαμάμ.

Με την πάροδο των αιώνων τα ιαματικά λουτρά και η υδροθεραπεία έγινε πιο αποδεκτή από τους φυσίατρους και η ιδέα του πόσιμου θεραπευτικού νερού σταμάτησε. Οι Ευρωπαίοι μετέτρεψαν τα φυσικά λουτρά σε πολυτελή θεραπευτικά θέρετρα αναψυχής όπου πλέον συναντά κανείς και στην Ελλάδα σε σύγχρονα ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα. Δημιούργησαν άλλους πολυτελείς χώρους και εγκαταστάσεις, τα οποία περιλαμβάνουν συντριβάνια, καταρράχτες, πισίνες και άλλες συνοδές θεραπείες φροντίδας σώματος και προσώπου.

Σήμερα, ο όρος σπα χρησιμοποιείται κυρίως για χώρους που συνδυάζουν διάφορες θεραπείες σώματος και προσώπου, καθώς και κοσμητικές θεραπείες. Δεν αποτελούν τόσο θεραπευτικούς χώρους, όσο χώρους αναψυχής, ευεξίας και χαλάρωσης. Αρκετοί αναζητούν με τον όρο μασάζ σε ξενοδοχείο ενώ εννοούν αποκλειστικά τις υπηρεσίες σπα. Τα σπα συνήθως συμπεριλαμβάνονται σε πολυτελή θέρετρα, ιδιωτικές βίλλες διαμονής, σουίτες, ξενοδοχεία ή σαλόνια ομορφιάς.

Σουίτα ξενοδοχείου για σπα και υδροθεραπεία