Θεραπείες μασάζ στο Massage Therapy

Τα πόδια παίζουν πολύ βασικό ρόλο στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Είναι τα μέλη του σώματος που μας μετακινούν και συγκρατούν όλο το βάρος του σώματος, δηλαδή παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη βάδιση και τη στάση του ανθρώπου.

Όπως καταλαβαίνετε χρησιμοποιούμε τα πόδια μας την περισσότερη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να κάνουμε τις δουλείες μας, να μεταφέρουμε πράγματα, να κάνουμε τη γυμναστική μας. Ακόμα και όταν μας φαίνεται ότι δεν τα χρησιμοποιούμε και πως κάνουμε χειρωνακτικές εργασίες, ακόμη και τότε τα πόδια μας δουλεύουν αρκετά σκληρά για να κρατήσουν το σώμα μας και την ισορροπία μας.

Είναι φυσικό και επόμενο, λοιπόν τα πόδια μας να καταπονούνται και συχνά να έχουμε προβλήματα σε αυτά. Τα πιο συχνά συμπτώματα στα πόδια είναι η γενικότερη αίσθηση κούρασης κατά την ορθοστασία, το αίσθημα καύσου κάτω στο πέλμα, μουδιάσματα, πρήξιμο, παραμορφώσεις δαχτύλων και διάφοροι τραυματισμοί στα γόνατα και στα ισχία. Σκεφτείτε επιπλέον ότι πολλά προβλήματα από τη μέση έχουν ως αντίκτυπο πόνο στην περιοχή των ποδιών. Σε συγκεκριμένα αθλήματα, μπορούν να δεχτούν οι αρθρώσεις στα πόδια μέχρι και δέκα φορές το σωματικό μας βάρος. Είναι πάρα πολύ υψηλές οι δυνάμεις που μπορούν να δεχτούν και οι τραυματισμοί τους ακόμη περισσότεροι.

Γι' αυτό είναι απαραίτητο να δέχονται και την ανάλογη ξεκούραση που τους αξίζει. Ένα αρωματικό ποδόλουτρο το βράδυ και ένα χαλαρωτικό μασάζ στα πόδια είναι ό,τι καλύτερο για να ηρεμήσουν και να ξεκουραστούν από την πίεση της ημέρας. Το μασάζ στα πόδια είναι ένα από τα καλύτερα αποτοξινωτικά και χαλαρωτικά μασάζ. Από το πέλμα, την πατούσα δηλαδή, περνούν πολλά αγγεία και νεύρα, που αιματώνουν και νευρώνουν όλο το σώμα. Κάνοντας μασάζ στην περιοχή της πατούσας και τριγύρω αιματώνεται όλο το σώμα από τα κάτω προς τα πάνω. Ολόκληρο το πέλμα έχει χαρτογραφηθεί και έχουν βρεθεί συγκεκριμένα σημεία που περιέχουν συμπλέγματα νεύρων που δίνουν ερεθίσματα σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Δηλαδή επηρεάζοντας ένα σημείο στην πατούσα επηρεάζει αντανακλαστικά ένα σημείο του σώματος. Αυτή η τεχνική μασάζ, που κρύβει μια ολόκληρη φιλοσοφία από πίσω και μια ανατολική παράδοση ονομάζεται ρεφλεξολογία.

Δεν είναι μόνο η ρεφλεξολογία μια τεχνική μασάζ που εφαρμόζεται στα πόδια. Ένα χαλαρωτικό ή θεραπευτικό μασάζ στις γάμπες και στους μηρούς μπορεί να σας ξεκουράσει από τους καθημερινούς πόνους ορθοστασίας ή να σας χαλαρώσει μετά από μια έντονη άσκηση αποβάλλοντας το γαλακτικό οξύ από τους μύες. Τέλος, ένα λεμφικό μασάζ στην περιοχή των μηρών και των γλουτών πέρα από χαλάρωση θα σας μειώσει τη κυτταρίτιδα, αποβάλλοντας όλες τις βλαβερές ουσίες από την λέμφο.

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά διάφορες συσκευές μασάζ ποδιών όπου έχουν έντονη παρουσία στα καταστήματα αισθητικής. Μια συσκευή για μασάζ στα πόδια είναι πάντα μια καλή λύση αν συνεργάζεται με μαλάξεις που παρέχονται από φυσικοθεραπευτή.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, αν θέλουμε να κρατήσουμε το σώμα μας γερό και με υγεία, να πρέπει να το φροντίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Αφιερώστε λίγο χρόνο της ημέρας σας για να τα ξεκουράσετε. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε το μασάζ από τα χέρια ενός έμπειρου μασέρ, μπορείτε ακόμη και μόνοι σας στο σπίτι σας να το κάνετε.